Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
27.5.2013, Radek Fiala, fejeton
Je-li někdo profesionál, obvykle získá časem tak zvanou profesionální deformaci. Existuje však profesionální deformace pouhého nadšeného fotografa? Řekl bych, že určitě. Zbývá se rozhodnout, která je horší.
renx | 30.5.201319:47
Já bych totiž svoje fotografické začátky už mohl dokumentovat akorát scanem pár snímků které jsem si pořídil i na papír, neboť prakticky všechno co jsem měl vzalo za své, když mi umřel externí disk na kterém jsem měl fotografie z mnoha let do minulosti. Data bylo možné snad obnovit, ve specializované laboratoři, jenomže to by se mě nesměl zmocnit jakýsi amok ve kterém jsem disk násilím otevřel, a z nesmiřitelnosti ho totálně roztřískal. Něco jsem ještě zachránil z počítače, něco z karty, ale to už byly jenom drobné.. Svoje nejlepší kousky jsem si důsledně a sobecky chránil a měl uchované pouze na externím disku. Pocity a vysvětlení si nechám pro sebe. Tedy moje rada pro nadšené fotografy: zálohujte důsledně ! ­/no tak minimálně duplicitně­/. Někdy by mě zajímalo kolik je takových blbů jako jsem byl já, kteří mají svá díla uchována pouze na nějaké té »flash«, CD, atd..
Odpovědět0  0
MilanDQ | 29.5.201311:15
Naozaj podarene vystihnutie samozvanych geniov. Ked obcas vidim, ako sa profici hraju na arogantnych bohov, je mi z nich zle. Radsej nadseneho amatera..... Tie socialne siete...je nas ­(neregistrovanych­) ovela viac. Osobne v tom nevidim prinos a obohatenie mojho zivota a preto ich s usmevom ignorujem. Tak ako aj priblble otazky ­"ty to este nemas, si normalny, vies ake je to fasa....­" nasledovane obligatnym ­"to musis mat­" Mail a telefon mi bohate staci. Inak, vsimol som si, ze ked nedate ludom moznost komentovat fotky....akekolvek diela, tak sa nad nimi viac zamyslia. Ze ich ide rozhodit od jedu ked to nemozu skomentovat, vynadat autorovi, bezmyslienkovite kecat o nicom, pindat, lestit si ego.....je mi jedno. Dokonca ma to aj tesi. Ja tiez nekomentujem nikoho diela. O to viac si ich uzivam. Ja viem, som svina... ;­-­) Vdaka za clanok.
Odpovědět0  0
shasler (37) | 28.5.20139:19
citace:­"Protože sám jsem, dle slov své kamarádky, poslední ve známém vesmíru zcela bez profilu na facebooku,...­"

reakce:
Mám pro Vás a Vaši kamarádku zprávu. Nejste sám, je nás víc. Jen je škoda, že není nějaká internetová sociální síť pro odmítače sociálních sítí :­-­)

Můžu se zeptat na důvod? Mé důvody jsou je nemožnost být anonymní ­(oficiálně dle pravidel­) a neustálé problémy např. s bezpečností dat nebo se zásadními změnami viz http:­/­/www.videacesky.cz­/ostatni­-zabavna­-videa­/aktualizace­-facebooku­-ve­-skutecnem­-zivote

Mimo jiné, kromě toho, že nemám profil na FB, nemám ani G+ ani Twitter... Jediné, kde mám profil je LinkedIn, který mám čistě z profesních důvodů...
Odpovědět0  0
renx | 28.5.201310:53
Já též nemám profil na žádné sociální síti, ale je to spíše protože jsem zkrátka málo sociální, ne protože bych toužil být anonymní. Prostě se mi nelíbí všelijaké tzv.lajkování, palečky nahoru, palečky dolů, okýnka, stádovitost, grupy atd...přijde mi to celé pitomé, hloupé... Ale co je to anonymnost? Když budete anonymní, tak nic nevyděláte ­- vždyť celý kapitalismus je založený na prodávání, propagování, sebe, svých služeb, produktů, tak k čemu je Vám anonymita? Navíc když si vzpomenu na relativně nedávnou dobu cca před rokem 2000, tak Internet byl ve srovnání s dneškem takový, že tam vlastně nic nebylo čili jako by nebyl, mobilní telefony teprv v masovém měřítku začínaly, a každý kdo chtěl něco znamenat tak měl spoustu vizitek s adresou a telefonem, a telefon byl uveden i v telefonním seznamu který byl rok co rok vydáván a rozdáván zdarma. Podle mě žádná anonymita nebyla. Tehdá Vám absence anonymity nevadila, nebo jste ještě v profesním procesu nebyl, a tudíž to nemůžete posoudit?
Odpovědět0  0
shasler (37) | 28.5.201311:49
Tady nejde o absolutní anonymitu. Vím, že internet není anonymní jak si někteří představují. Jde mi o to, mít možnost vystupovat pod aliasem ­(což už na některých sociálních sítích možné je­), ale také nemuset sdělovat své skutečné nacionále při registraci bez porušování pravidel. Vím, že je možné založit profil na falešné jméno, ale to já nechci. Sociální sítě zrušení anonymity odůvodnili tím, že se omezí neslušné chování a vystupování. Ve skutečnosti se neslušnost neodstranila. Hulváti si klidně založí ­"nekonečně­" falešných účtů a co hůř, podvrhávají účty s cílem někoho jiného poškodit... Sociálním sítím samotným pak jde o získávání dat primárně kvůli cílené reklamě, což jim nezazlívám ­(to je daň za to, že služba je zdarma­), ale toto je možné, i když by byly účty anonymní, takže proč sociální sítě skutečně potřebují mé pravé nacionále? Nevím, jen mohu spekulovat a domnívat se... Co vím, že s tím nesouhlasím a tedy tyto služby nepoužívám.

No a co se týká věty ­"když budete anonymní tak nic nevyděláte­" tak zde motáte dvě věci dohromady. Možná je to pro Vás normální, že Vaším životem je práce, ale jsou i jiné možnosti. Vydělávání, tedy práci lze oddělit od osobního života a není zde nezbytná spojitost. Ano, při vydělávání je třeba se propagovat, a proto zmiňuji, že mám profil na serveru LinkedIn, ale to je můj pracovní, oficiální a neanonymní profil, který z principu už takový musí být. Pokud se, ale chci jen bavit a jdu do kina nebo do divadla, tak na nikoho nepokřikuji, že jsem ten a ten, a že dělám tohle a tamto... ­(Vím, přirovnání trochu kulhá, neboť bych např. v zájmu oproštění musel změnit i obličej...­) ... Prostě se snažím být nenápadný, co možná nejlépe neznámý. Podobně na sociálních sítích se lidé většinou jen baví a nevidím důvod abych kvůli zábavě musel hned sdělovat kdo jsem, kde bydlím, číslo mobilu a podobně. Dokonce ani seznamky nevyžadují skutečné nacionále a to je co říct, když právě ty by měli mít možnost ověření, že daná osoba je skutečně ta za kterou se vydává...

Nakonec bych dodal, že jsem zapomněl zmínit, že ona anonymita je jen jedním z více důvodů nicméně majoritním...
Odpovědět0  0
Radek Fiala (25) | 28.5.201322:06
...je to prosté, FB by mi reálně nic nepřinesl. Provozuji mimo jiné internetové obchody a spravuji další investice, díky nimž už takhle většinu dne prozírám do nějakého toho displeje na maily, statistiky a reporty. A to mi úplně stačí. Nepotřebuji, aby na mě ještě denně vyskakovalo dalších padesát upozornění z FB, nezajímá mě, co měl kdo k obědu ;­-­) Ve chvíli volna řídím silné stroje a nejradši v tichu zírám někam do kraje ­(sem tam přes hledáček­). Ale hlavně ­- nemám potřebu sdělovat světu s kým se znám, kdy se s kým setkávám apod. A to, že informace mohu ­"skrýt­" před ne­-přáteli snad nikdo soudný nevnímá jako relevantní iluzi zabezpečení...

Mimochodem ­- myšlenka online asociální sítě vůbec není nová. Před pár lety jsme ji s kolegou dotáhli k dokonalosti. Vše začíná tím, že se vás systém zeptá na přihlašovací jméno a heslo ­- pokud jej vyplníte, jste automaticky vyhozeni. Jakékoli logování se kamkoli je přísně zakázáno!
Odpovědět0  0
j.ryba | 29.5.201310:00
Diskuze o tom jak je cool FB nemit je pro vetsinu ostatnich stejne tak zajimava jako co kdo mel k obedu, vite, ze by to tam presne paslo? :­-­).
Nevidim moc velky rozdil mezi sverovanim se tady nebo nekde jinde v kyberprostoru :­-­). Nicmene Vase fotopostrehy si vzdycky prectu rad.
Ja FB mam abych vedel a videl co delaji deti a vnoucata zijici v daleke cizine, pro ne je jednodussi davat fotky a vzkazy na fejsbuk nez nam sem kazdemu zvlast posilat maily.
Nejak jsem si nevsiml, ze by mi vyskakovalo nejaky upozornovani, kdyz chci tak se mrknu a kdyz ne tak se neprihlasuju.
Odpovědět0  0
Radek Fiala (25) | 29.5.201320:02
Ano, smysl diskuse je přesně takový, jako obědové diskuse... A zcela jistě je dalším sedmi miliardám lidí stejně lhostejná, jděme raději ven s foťáky ;­-­) ...jen rád odpovím čtenáři...
Nicméně, pro inspiraci, jsme­-li u toho ­- pěkný osvětový článek je zde: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
smARTin (355) | 29.5.201312:50
No ja som FB zacal pouzivat ako marketingovy nastroj. Zvysuje sledovanost webovych novin aj internetovych obchodov. Ludia su vazne taki lenivi, ze pokial sa im sprava lebo produkt nezobrazi na FB, tak ako keby ani neexistoval.

Inac fajn clanok
Odpovědět0  0
renx | 27.5.201319:24
Řek bych, že jestli ten g. podává dotaz »čím je to focený«, tak chce spíš akorát nahodit řeč. Nic víc, nic míň. Já mám třeba nainstalovaný doplněk FxIF, a když chci vědět, čím je to focený, tak mě to stojí 2x kliknutí myší. To není velká námaha.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 27.5.201320:56
A bez doplnku staci 3x kliknut mys ­(win xp­) :)
Odpovědět0  0
inis16 (9) | 27.5.201322:08
FxIF doplnek doporucuju take, staci 2 kliknuti. Jeste pouzivam doplnek Exify, ktery prejetim mysi pres obrazek zobrazi Exif ­(camera, focal length, aperture, exposure a ISO­), ale bohuzel neni zatim prilis vhodny na uzke fotografie ­(jako v tomto clanku­), cast informaci je useknuta. Snad to autor vylepsi.
Odpovědět0  0
geniesek (29) | 27.5.20138:03
Díky Ti za každý nový článek a každou další příjemnou fotku....

Tvůj čtenář
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.